
Zastosowanie worków próżniowych do pakowania to najlepsze rozwiązanie, które gwarantuje bezpieczne zabezpieczenie żywności przed działaniem najróżniejszych czynników zewnętrznych. Ponadto są one bardzo wygodne w użyciu i ekonomiczne. Warto zapoznać się z najważniejszymi rodzajami worków przeznaczonych do pakowania próżniowego.
Worki PA/PE
Do pakowania mięsa, ryb, serów, warzyw itd. zwykle wykorzystuje się worki PA/PE. Występują one w różnych rozmiarów, a także mogą mieć różną grubość. Materiał pozwala na mocne zgrzewy i dobrą barierowość.
Worki moletowane
Kolejną propozycją, która umożliwia pakowanie próżniowe są worki moletowane, które służą do pakowania stosunkowo niewielkich partii produktów. Mają one z jednej strony wyraźną fakturę np. w formie linii lub kratek. Dzięki temu podczas pakowania odprowadzane jest z nich powietrze. Folię moletowaną sprzedaje się w formie rękawa.
Worki termokurczliwe
Worki termokurczliwe są wykorzystywane głównie w przemyśle mięsnym. Pozwalają one na uzyskanie większych walorów estetycznych produktów. Dobre jakościowo worki charakteryzują się wysokim połyskiem, a także dobrymi parametrami kurczliwości.
Worki do sous vide
Bardzo interesującą propozycją są specjalne worki przeznaczone do obróbki termicznej produktów spożywczych. Mają one bardzo wysoką wytrzymałość, a także zapewniają szczelność, także w czasie przechowywania w chłodni.
Zalety pakowania próżniowego
Worki próżniowe to bardzo praktyczne i użyteczne rozwiązanie. Dzięki ich zastosowaniu można wydłużyć przydatność produktów spożywczych i sprawić, że będą świeże. Żywność, która jest szczelnie i hermetycznie zamknięta, można przez dugi czas przechowywać w chłodnym miejscu.
Pakowanie próżniowe zatrzymuje proces utlenienia i eliminuje rozwój bakterii tlenowych, które odpowiadają za gnicie produktów i utratę walorów smakowych. Warto zaznaczyć, że pakowarki próżniowe wykorzystuje się także do marynowania lub gotowania sous – vide.
Źródło: https://empra.com.pl/